Dziwne zwyczaje kulinarne to domena Chin. Zupa z ptasich gniazd, kacze embriony, węże … ale jajka gotowane w moczu to już lekka przeginka!


Każdy kraj ma w swoim menu coś, co dla innych wydawałoby się obrzydliwością. Niemcy wymiotują na smak i zapach polskiego żurku. Szwedzi mają Surströmming , czyli sfermentowane śledzie, uznane jednogłośnie najbardziej śmierdzącą potrawą świata. Na Sarydnii wpieprza się ser który wpieprzają larwy. No a w Chinach są jajka gotowane w sikach.

Żeby nie było – to nie jest Chińska potrawa narodowa i nie każdy Chińczyk delektuje się jej unikalnym smakiem i aromatem. Można ją zjeść jedynie w prowincji Zhejiang we wschodnim wybrzeżu Chin. Co gorsza, potrawa dostępna jest jedynie wczesną wiosną, więc jeśli Twoje kubki smakowe drżą z niecierpliwości, musisz jeszcze poczekać.

ALE PO CO?

Tongzi dan 童子蛋 czyli jajka prawiczków mają długą historię i są uznane za skarb chińskiego dziedzictwa kulturowego. Przyniosą Ci ulgę w bólu gardła, pleców, gorączce, usprawnią przepływ krwi a nawet ochronią przed udarem słonecznym! Istne panaceum!

PRZEPIS


Mocz musi pochodzić od młodych chłopców – najlepiej poniżej 10 roku życia. Zbiera się go w pobliskich szkołach, gdzie uczniowie zamiast do pisuarów, sikają do wiader, której z kolei są przekazywane ulicznym sprzedawcom.


Zawartość wiadra wylewa się prosto na woka wypełnionego jajkami. Po godzinie, gdy jajka już nieco nasiąkną, woka się podgrzewa i zaczyna się proces gotowania. Wyobraź sobie ten smród bijący po nozdrzach! Zapnij pasy bo będzie ciekawiej!

Po jakimś czasie wszystkie jajka zostają wyciągnięte a “kucharz” rozbija lekko skorupkę, aby mocz lepiej się wchłaniał.  Następnie wszystkie te rozbite jajka są ponownie wrzucane do woka, gdzie gotują się dalej na wolnym ogniu. Idealnie ugotowane jajko ma zielone żółtko i brązowe białko. Voila! #Kuchennerewolucje w pigułce!

Tradycję trzeba szanować, ale kurwa mać … BEZ JAJ!



Kategorie: Podróże

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *